Διοικητικός Απολογισμός Δ.Σ. 2016-2018

Το απερχόμενο Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Περιφερειακών Ενοτήτων Κυκλάδων Π.Ν.Αι. (πρώην ΣΥΝΑΝΚ), εκλέχθηκε στις 22-04-2016 και έφτασε μετά από 2 χρόνια στο τέλος της θητείας του.

Το γενικό κλίμα την περίοδο αυτή συνέχισε να είναι ασφυκτικό, καθώς διαψεύσθηκαν οι ελπίδες μας για αλλαγή των εφαρμοζόμενων πολιτικών λιτότητας των συγκυβερνήσεων Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ.,  και μετά την συνθηκολόγηση της κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συνεχίστηκε η εφαρμογή της μνημονιακών πολιτικών που επιβλήθηκαν από τη συμφωνία με την Ε.Ε. του Αυγούστου 2015. Πολιτικές  οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη συνέχιση της σταδιακής εξόντωσης της ελληνικής κοινωνίας, την πλήρη υποταγή στα συμφέροντα των δανειστών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του μεγάλου κεφαλαίου της χώρας μας.

Επιπλέον για εμάς που ζούμε σε νησιωτικές περιοχές, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, επιδείνωσε παραπέρα την κατάσταση, καθώς συνεχίστηκε η πολιτική της τιμωρίας όσων υπαλλήλων έχουν επιλέξει να παραμένουν στις περιοχές αυτές.

Εκτός δε από τα παραπάνω μεγάλα προβλήματα, αντιμετωπίζουμε την τραγική υποστελέχωση των Υπηρεσιών  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, την δυσκολία μετακινήσεων, το αυξημένο κόστος ζωής, την απόλυτη άρνηση στην έννοια της νησιωτικότητας.

Από την αρχή της θητείας του το Δ.Σ. επιχείρησε να συζητήσει με την Περιφερειακή Αρχή τα μεγάλα προβλήματα μας:

  • Την υποστελέχωση Υπηρεσιών Περιφέρεια, τα παράλληλα καθήκοντα (και μετά τις πρόσφατες αλλαγές – μεταφορά αρμοδιοτήτων Υ.Δ.Ε. κλπ) και το κτιριακό πρόβλημα.
  • Τη λειτουργία συλλογικών οργάνων (Υπηρεσιακό Συμβούλιο, Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων)
  • Την τροποποίηση Οργανισμού Π.Ν.Αι.
  • Επίδομα παραμεθορίου-συνέχιση καταβολής.
  • Τις μετακινήσεις εκτός έδρας και την οικονομική δυσπραγία υπαλλήλων.
  • Την αστική κάλυψη των συναδέλφων και νομική υποστήριξη.
  • Τα κίνητρα παραμονής υπαλλήλων (επίδομα στέγασης, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, Μ.Α.Π. κ.α.)
  • Τη λειτουργία ΙΝΕΠ στην έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (μετά και το σχετικό ψήφισμα του Περ. Συμβουλίου Ν. Αιγαίου στη Νάξο, Μάρτιος 2016).
  • Την εθελοντική κινητικότητα (και μόνο μεταξύ περιφερειακών ενοτήτων) με βάση παλαιότερες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Αρχικά υπήρξε διάθεση συζήτησης και αυτό φάνηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 14-10-2016 που έγινε στη Σύρο, όπου έγιναν ομόφωνα αποδεκτές οι προτάσεις μας και εγκρίθηκε και σχετικό ψήφισμα, οι επόμενοι μήνες όμως εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά.

Αμέσως μετά όμως και με αφορμή τη συγκρότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου με μη νόμιμη σύνθεση, όπως επισημάνθηκε με το με αριθ. πρωτ. 346/23-1-2017 έγγραφό μας, με το οποίο και ζητούσαμε επείγουσα συνάντηση η οποία και δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και την κατάθεση προσφυγής κατά της συγκεκριμένης απόφασης στην Α.Δ.Α. σταμάτησε κάθε επικοινωνία.

Παράλληλα έγινε σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για συζήτηση του θέματος αυτού και λήψη απόφασης για τη στάση που θα ακολουθήσουμε. Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα την κατάθεση προσφυγής ενώπιον του Γενικού Γραμματέα της Α.Δ.Α.

Μετά από την κατάθεση της προσφυγής το ίδιο κλίμα συνεχίστηκε όλο το έτος με αποκορύφωμα τη στάση που κράτησε σύσσωμη η Περιφερειακή Αρχή κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Σύρο στις 15-12-2017 με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα μας και τις αναίτιες μετακινήσεις τριών συναδέλφων (ΔΜΚ και ΠΕ Μήλου).

Έως σήμερα δεν έχει γίνει καμία συνάντηση με τον Περιφερειάρχη ή τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων παρόλο που έχει ζητηθεί εγγράφως και προφορικά επανειλημμένα.

Εκτός αυτών το άλλο μεγάλο θέμα που αντιμετωπίσαμε ήταν και την αξιολόγηση με το Ν. 4369/2016. Ως σύλλογος δεν είμαστε αντίθετοι στον έλεγχο των εργασιακών καθηκόντων μας και δεν θα επιβραβεύσουμε την αδιαφορία ή την πλημμελή εκτέλεση τους. Όμως για τα τεράστια προβλήματα που παρουσιάζονται στις δημόσιες υπηρεσίες δεν θεωρούμε ότι έχουμε ευθύνη. Έτσι μετά από μαζικότατη Γ.Σ. στην Έδρα και στις Περιφερειακέ Ενότητες προχωρήσαμε σε αποχή από την αξιολόγηση είχε συμμετοχή μεγαλύτερη από το 70% των συναδέλφων οι οποίοι και κατέθεσαν τα έντυπα αξιολόγησης στο Σύλλογο, προβάλλοντας τα αιτήματα του Συλλόγου μας όπως αναλύονται παρακάτω.

Τέλος η τελευταία μεγάλη κινητοποίηση του Συλλόγου μας με παρεμβάσεις τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε περιφερειακό ήταν για παροχή κινήτρων σίτισης, στέγασης, χορήγησης επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και Μέσων Ατομικής Προστασίας στους υπαλλήλους των Περιφερειών που είχε ευτυχή κατάληξη αρχικά με τη ψήφιση του Ν. 4483/ΦΕΚ/Α/107/31-7-2017, που όμως τελικά και πριν εφαρμοστούν καταργήθηκαν από την ίδια την κυβέρνηση που τα ψήφισε έξη μήνες μετά με το Πολυνομοσχέδιο τον Ιανουάριο 2017.

Αναλυτικά τα σημαντικότερα θέματα που αντιμετωπίσαμε, έχουν ως εξής:

  1. Ν. 4369/2016 για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Ένα μεγάλο θέμα που αντιμετωπίσαμε και πάλι ήταν και την αξιολόγηση με το Ν. 4369/2016. Ως σύλλογος δεν είμαστε αντίθετοι στον έλεγχο των εργασιακών καθηκόντων μας και δεν θα επιβραβεύσουμε την αδιαφορία ή την πλημμελή εκτέλεση τους. Όμως για τα τεράστια προβλήματα που παρουσιάζονται στις δημόσιες υπηρεσίες δεν θεωρούμε ότι έχουμε ευθύνη. Επίσης σε περιπτώσεις που εμφανίζονται προβλήματα απόδοσης κάποιου συναδέλφου πιστεύουμε ότι υπάρχει αντίστοιχο θεσμικό-νομικό πλαίσιο να αντιμετωπιστούν. Η αξιολόγηση πρέπει να έχει ως στόχο τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και των υπηρεσιών προς τους πολίτες και δεν πρέπει να εντάσσεται στα πλαίσια της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα, η οποία επιχειρείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας με μεταφορά αρμοδιοτήτων του δημοσίου σε ιδιώτες, την προώθηση των Σ.Δ.Ι.Τ., την προώθηση έργων με μοναδικό κριτήριο την προσέλκυση επενδύσεων και όχι την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και με τη μείωση της χρηματοδότησης των Περιφερειών μέσω των ΚΑΠ. Για τα παραπάνω θεωρούμε απολύτως αναγκαίο την αναδιοργάνωση και την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι με το πρόσχημα της «απλοποίησης των διαδικασιών» και της άρσης των «εμποδίων στις επενδύσεις» να προωθείται η λογική του «μικρότερου κράτους».

Για όλα τα παραπάνω και μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη απαρτία τόσο στην Έδρα όσο και στις Περιφερειακές Ενότητες, προτάσσοντας τα δικά μας αιτήματα που είναι:

Σημαντικό ήταν ότι έγινε εφικτή και πάλι η ταυτόχρονη πραγματοποίηση συνελεύσεων σε όλα τα νησιά της ΠΕ Κυκλάδων, με απαρτία σε ποσοστό άνω του 80%.

Οι αποφάσεις της Γ.Σ. της 13/5/2014 ήταν οι εξής:

  1. Υποστελέχωση Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Όπως έχει αναλυθεί και επισημανθεί σε πολλά έγγραφά μας (πρόσφατα με τα α.π. 310/08-07-2016, 320/7-9-2016 και 327/10-10-2016) και καθώς είναι γεγονός παραδεκτό από όλες τις πλευρές ότι, η πολυνησιωτική Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν έχει ούτε την απαιτούμενη στελέχωση για να λειτουργήσουν ικανοποιητικά οι υπηρεσίες της σε όλα τα νησιά.

  1. Επιλογή προϊσταμένων

Καθώς πιστεύουμε ότι είναι απολύτως απαραίτητο και δίκαιο να προχωρήσει πρώτα η διαδικασία κρίσης και επιλογής προϊσταμένων όλων των βαθμίδων και στη συνέχεια να ολοκληρωθεί η  διαδικασία αξιολόγησης των υπαλλήλων, από αξιολογημένους προϊστάμενους.

  1. Θέματα σύνδεσης μισθολογικής προαγωγής-στασιμότητας-κινητικότητας κ.λπ.

Υπάρχουν μεγάλα ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν όσον αφορά προβλέψεις για σύνδεση της μισθολογικής προαγωγής, στασιμότητας εξέλιξης, κινητικότητας, στοχοθεσίας κ.λπ. που με βάση όσα αναφέρθηκαν παραπάνω για την υποστελέχωση και τη θέση μας για ουσιαστικό και αποδοτικό δημόσιο τομέα,  δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η αξιολόγηση σε αυτή τη συγκυρία.

Η αποχή από την αξιολόγηση είχε συμμετοχή μεγαλύτερη από το 70% των συναδέλφων οι οποίοι και κατέθεσαν τα έντυπα αξιολόγησης στο Σύλλογο.

  1. Τροποποίηση Οργανισμού Π.Ν.Αι

Η τροποποίηση του Οργανισμού της Π.Ν.Αι. συζητήθηκε εκ νέου μετά την τελευταία τροποποίηση και το 2016. Ο Σύλλογός μας κατέθεσε έγγραφο με τις θέσεις του, που προέκυψαν μετά από διαβούλευση μεταξύ των μελών μας. Οι γενικές θέσεις του Συλλόγου για την τροποποίηση του Οργανισμού κατατέθηκαν με τα υπ’ αρ.340/19-12-2016 καταλήγοντας σε αρνητική εισήγηση.

Γενικά η τροποποίηση αυτή ήταν εντελώς αποσπασματική και δεν προχώρησε σε ουσιαστικές μεταβολές, για να καλύψει τις δυσλειτουργίες που είχαν παρουσιαστεί από την τελευταία τροποποίησή του (που εγκρίθηκε στις 10-8-2015, ΦΕΚ 1666/10-8-2015),  όπως θα ήταν για παράδειγμα η μετατροπή των Γραφείων Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας των Π.Ε. Κυκλάδων που είναι στελεχωμένα και με μεγάλο φόρτο εργασίας σε Τμήματα, ή του Γραφείου Τουρισμού Νάξου και οι οποίες θα είχαν σημαντική συμβολή στην εξυπηρέτηση των πολιτών της Περιφέρειας.

Η εμπειρία της εφαρμογής του νέου Οργανισμού για περίπου τρία χρόνια έχει ανέδειξε δυσλειτουργίες οι οποίες δεν αντιμετωπίστηκαν με τις πραγματοποιηθείσες τροποποιήσεις. Εμείς πάντα θεωρούμε ότι οι αναγκαίες ευρύτερες αλλαγές για τις οποίες υπάρχει ανάγκη απαιτείται:

α) εκτεταμένη διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων

β) να ληφθούν υπόψη οι γνώμες-προτάσεις των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων

γ) να εξετασθεί το ότι δεν θίγονται κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα συναδέλφων εργαζόμενων.

  1. Πειθαρχικές διώξεις Συναδέλφων

Ένα σημαντικό θέμα που απασχόλησε το Σύλλογο από τη θητεία του προηγούμενου Δ.Σ., ήταν η υπόθεση της πειθαρχικής δίωξης σε συνάδελφο κτηνίατρο. Ο Σύλλογος μας παρακολούθησε τη συγκεκριμένη περίπτωση την ανέλυσε διεξοδικά και απέδειξε την ορθότητα των απόψεων μας και συνέστησε και στη συνάδελφο εκτός από τη δικαστική προσφυγή να προσφύγει και στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Τότε καταλήγαμε σε σχετικό έγγραφο του Δ.Σ. ότι: «Το συμπέρασμα βέβαια από τα παραπάνω για τους υπαλλήλους της Περιφέρειας με τη συμπεριφορά σας προς το πρόσωπο μιας συναδέλφου που αν μη τι άλλο έπραξε το καθήκον της είναι ότι: “Εάν ένας συνάδελφος κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε ελέγχου, καταγγελθεί από τον ελεγχόμενο για οποιοδήποτε λόγο, γεγονός που μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε συνάδελφο, δεν αποκλείεται, αν ο καταγγέλλων έχει οποιουδήποτε είδους ισχύ ή γνωριμία (οικονομική-πολιτική) να βρεθεί τιμωρημένος και μάλιστα άνευ απολογίας κόντρα σε κάθε έννοια δικαίου και λογικής ή/και απολογούμενος μεταγενέστερα για παράβαση καθήκοντος αν τολμήσει να  ξανακάνει την δουλειά του “. Επειδή ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η  λογική  και οι κανόνες δικαίου με σκοπό  να σταλούν σωστά μηνύματα προς τους συναδέλφους μας και πιστεύοντας ότι δεν είχατε πληροφορηθεί σωστά, ζητούμε την άμεση και δίκαιη αποκατάσταση της συναδέλφου ηθική και οικονομική, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συγκεκριμένη συνάδελφος καταγγέλθηκε αδίκως κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που αφορούσε την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Επειδή δε τέτοιες ενέργειες βρίσκουν το Σύλλογό μας αντίθετο, σαν πρώτη κίνηση προκηρύξουμε στάση εργασίας όλων των υπαλλήλων της ΠΕ Κυκλάδων, σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα για έμπρακτη συμπαράσταση στη συνάδελφό μας».

Το αποτέλεσμα ήταν η δικαίωση η συναδέλφου τόσο στο Διοικητικό Εφετείο όσο και στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, χωρίς όμως η Διοίκηση να εφαρμόσει την απόφαση όπως ορίστηκε έως τον Αύγουστο του 2015 (που εκδόθηκε η νέα απόφαση ορισμού Προϊσταμένων και τοποθέτησης προσωπικού στη Π.Ν.Αι., για την οποία δεν είχε κατατεθεί προσφυγή).

Σε συνέχεια των παραπάνω, κάθε φορά που γίνονται αντιληπτές παρόμοιες περιπτώσεις προσπαθήσαμε (σε συνεννόηση με τη Διοίκηση) να μην υπάρχουν στο εξής «βιαστικές ενέργειες», κάτι που μέχρι στιγμής φαίνεται να επιτυγχάνεται. Και βασικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η συνεχής ενημέρωση και επικοινωνία με τους συναδέλφους.

Παρόλα αυτά υπήρξε περίπτωση που αιφνιδιαστικά η Διοίκηση αποφάσισε μονομερώς και αναίτια τη μετακίνηση τριών συναδέλφων (ΔΜΚ και ΠΕ Μήλου) γεγονός το οποίο αναδείχθηκε με έγγραφα μας και με την παρέμβαση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 15-12-2017 με τη γνωστή σε όλους μας εξέλιξη και κατά τη συζήτηση και μετά.

Επίσης παρατηρούμε και τη «σιωπηλή» τοποθέτηση στον «πάγο» συναδέλφων κρίσιμων Διευθύνσεων (Υγείας κ.λπ.) με αποτέλεσμα την προβληματική λειτουργία ελέγχων σε κρίσιμους τομείς.

  1. Επίδομα προβληματικών περιοχών

Με παρέμβαση και συντονισμένες ενέργειες και του Συλλόγου μας παραμένει το Επίδομα Προβληματικών Περιοχών, ενώ μετά την κατάργηση της πρόβλεψης για χορήγηση επιδόματος στέγασης και σίτισης στους υπαλλήλους των περιφερειών, κάναμε παρέμβαση- πρόταση για αύξηση του ώστε να καλύψει μέρος του επιδόματος στέγασης και σίτισης που τελικά δεν χορηγήθηκε ποτέ.  (σχετικό έγγραφο με αριθ. πρωτ. 445/22-3-2018)

Το γεγονός αυτό στις σημερινές συνθήκες περικοπών είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όλους τους συναδέλφους. Βέβαια εξακολουθούμε να παρακολουθούμε το θέμα, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα.

Πρόσφατα θέσαμε το θέμα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 28/3/2016, στο οποίο ομόφωνα ψηφιστήκαν οι σχετικές αποφάσεις μας.

  1. Αποζημιώσεις Εκτός έδρας

Για τις αποζημιώσεις εκτός έδρας των συναδέλφων, πραγματοποιήσαμε συνεχείς παρεμβάσεις στο Υπουργείο και στους βουλευτές Κυκλάδων, για βελτίωση του υφιστάμενου νόμου όσον αφορά τις αποζημιώσεις για τις αυθημερόν μετακινήσεις και το ύψος των αποζημιώσεων.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε να αναγνωρίζονται έξοδα διανυκτέρευσης για μετακινήσεις εκτός έδρας ανεξαρτήτου απόστασης για μετακίνηση από νησί σε νησί.

 

  1. Τροποποίηση του καταστατικού του Συλλόγου Υπαλλήλων ΠΕ Κυκλάδων της Π.Ν.Αι. (πρώην ΣΥΝΑΝΚ)

Έχουμε προχωρήσει  και ολοκληρώσει τη διαδικασία σε συνεργασία με το νομικό σύμβουλο του Συλλόγου μας, ώστε το επόμενο Δ.Σ. να μπορέσει προχωρήσει στη κατάθεσή του για έγκριση από το Πρωτοδικείο μετά από τη συζήτηση σε Γενική Συνέλευση όπως προβλέπεται.

  1. Συμμετοχή σε Πρωτοβουλίες και Κινήσεις – Συμπαράσταση σε Συναδέλφους – Ανάδειξη κοινωνικού χαρακτήρα του Συλλόγου

Βρισκόμασταν στο πλευρό κάθε συναδέλφου και της οικογένειάς του, που χρειαζόταν την έμπρακτη στήριξη και βοήθεια του Συλλόγου μας και σας ευχαριστούμε για τη συνδρομή σας όποτε χρειάστηκε, παρόλο που οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους.

  1. Ενημέρωση των Συναδέλφων

Η ενημέρωση των συναδέλφων ήταν συνεχής (με e-mail, ανακοινώσεις, συνελεύσεις) για όλα τα θέματα που μας απασχόλησαν στη διάρκεια της θητείας του Δ.Σ.

Συνολικά:

Ο Σύλλογός μας ήταν, είναι (και ελπίζουμε να παραμείνει και το νέο Δ.Σ. του) ανοιχτός στην κριτική των μελών του, μέσα από συλλογικές διαδικασίες.

Όλη τη διάρκεια της θητείας του απερχόμενου Δ.Σ. ο Σύλλογός μας συμμετείχε δυναμικά σε όλες τις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ, τις απεργίες, τις στάσεις εργασίας, καλώντας και κινητοποιώντας τους συναδέλφους.

Τα σημαντικότερα στοιχεία που κρατάμε από την προηγούμενη περίοδο είναι:

– η συσπείρωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων γύρω από το Σύλλογο, γεγονός που έφερε τις περισσότερες φορές τα επιθυμητά αποτελέσματα

 – η συμμετοχή των συναδέλφων από όλα τα νησιά στις διαδικασίες του Συλλόγου, μέσα από την ταυτόχρονη πραγματοποίηση συνελεύσεων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Τα βασικά αιτήματα που θεωρούμε ότι πρέπει να προωθηθούν στη συνέχεια και μετά την εκλογή του νέου Δ.Σ. είναι:

  • Άμεση στελέχωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων (Μηχανικών, Γεωτεχνικών, Περιβαλλοντολόγων, Εποπτών Υγείας, Διοικητικού-Οικονομικού ΠΕ ή ΤΕ).
  • Παροχή κινήτρων (στέγαση – σίτιση): ή με τροπολογία που να επαναφέρει τις αρχικές προβλέψεις του Ν. 4483/2017 σε όλους τους υπαλλήλους των νησιωτικών περιφερειών, ανεξαρτήτως πληθυσμιακών κριτηρίων, διότι οι υπάλληλοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Κυκλάδων ασκούν αρμοδιότητες και στα είκοσι τέσσερα (24) νησιά των Κυκλάδων, ή εναλλακτικά με αύξηση του επιδόματος προβληματικών περιοχών ώστε να καλύπτει εν μέρει το κόστος στέγασης-σίτισης. Κατοχύρωση του επιδόματος προβληματικών περιοχών. Τα δύο παραπάνω θα αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο προσέλευσης προσωπικού (και από μετατάξεις).
  • Κατάργηση της διάταξης που επιτρέπει την ανάθεση καθηκόντων σε δύο περιφερειακές ενότητες. Δεν είναι δυνατόν σε υπάλληλο π.χ. της Π.Ε. Μήλου με καθήκοντα στα νησιά Μήλο, Κίμωλο, Σίφνο και Σέριφο (ανήκουν στην Π.Ε. Μήλου) να ανατίθενται καθήκοντα π.χ. και στη Π.Ε. Θήρας, (Θήρα, Σίκινο, Φολέγανδρο, Ίο και Ανάφη).
  • Απόσυρση της διάταξης που θεωρεί ως προαπαιτούμενο για την υποβολή υποψηφιότητας σε θέσεις ευθύνης τη συμμετοχή στην αξιολόγηση του Ν. 4369/2016 για το έτος 2016 και την έναρξη συζήτησης για ουσιαστική και αντικειμενική αξιολόγηση στη δημόσιο.
  • Επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές ώστε επιτέλους να ληφθεί υπόψη η νησιωτικότητα και οι προβλέψεις του Συντάγματος. Το κόστος ζωής έχει γίνει απαγορευτικό μετά την εξίσωση του Φ.Π.Α. με τις ηπειρωτικές περιοχές γεγονός που οδηγεί συνάδελφους να ζητούν την μετάθεση ή την απόσπασή τους.
  • Οι αποζημιώσεις για τις εκτός έδρας μετακινήσεις να ανταποκρίνονται στην ιδιαιτερότητα των νησιών με το αυξημένο κόστος ζωής, την ελλιπή και ανύπαρκτη πολλές φορές ακτοπλοϊκή σύνδεση. Να αποσυνδεθούν από τις αποστάσεις σε μίλια και να χορηγείται ολόκληρη η αποζημίωση και για τις αυθημερόν εκτός έδρας μετακινήσεις και όχι στο 1/4 όπως ισχύει σήμερα.
  • Επαναφορά της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και αυξήσεις στον κατώτατο μισθό.

Ζητάμε τώρα από μέρους σας να εγκρίνετε τον Διοικητικό και Οικονομικό απολογισμό και σας καλούμε να συμμετάσχετε στις αρχαιρεσίες για το νέο Δ.Σ που προτείνουμε να  πραγματοποιηθούν στις 30 Μαΐου 2018.

Σας καλούμε να δηλώσετε την υποψηφιότητά σας για το νέο Δ.Σ. και τους αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία (σας έχουν ήδη σταλεί σχετικές αιτήσεις και υλικό), να δηλώσετε  ποιοι θα συγκροτήσουν τις  Εφορευτικές  Επιτροπές σε όλες τις Π.Ε και να συμμετάσχετε στις εκλογές αυτές, δυναμώνοντας έτσι το νέο Δ.Σ. και στέλνοντας το μήνυμα προς όλους ότι είμαστε εδώ ενωμένοι, να διεκδικούμε πάντα το καλύτερο για τους εργαζόμενους, προς όφελος και της λειτουργίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της εξυπηρέτησης των συμπολιτών μας.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο           ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Οδυσσέας Ευθυμίου             Θανάσης Δρόσος